(+30) 211 1901900
Δευτ. - Παρ: 9:00 - 19:00
contact@regen.gr

Blog

Εσύ έφαγες τα «5 a Day” σου;

Το κίνημα που ξεκίνησε ως συμβουλή διατροφής και κατέκτησε τον κόσμο. Εσύ έφαγες τα «5 a Day” σου;

 

Το μότο «5 a Day” ξεκίνησε από τις ΗΠΑ στην προσπάθεια του FDA να κινητοποιήσει τον πληθυσμό να καταναλώνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Στην ουσία το μήνυμα αυτό, που διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα αλλά πλέον αποτελεί κοινό τόπο για όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, είναι πως πρέπει ο κάθε άνθρωπος να καταναλώνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως πρέπει να τρώμε το λιγότερο 400γρ φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση -με εξαίρεση τις πατάτες- και οι έρευνες δείχνουν πως ο διπλασιασμός αυτής της ποσότητας προσφέρει σημαντική μείωση των σοβαρών νοσημάτων και μακροζωία.

 

Γιατί να το κάνω;

Έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων των 80 γραμματίων, δηλαδή συνολικά 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ. Παρακάτω θα βρεις 5 σημαντικά επιχειρήματα για να βάλεις και εσύ το 5 a Day στη διατροφή σου.

  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως φολικό οξύ, βιταμίνης C και καλίου.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, που βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στην αποφυγή του καρκίνου του εντέρου.
  • Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς, του εγκεφαλικού και διάφορων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μέρος μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
  • Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι χορταστικά, λαχταριστά και σε βοηθούν να παραμένεις καλλίγραμμη.