(+30) 211 1901900
Δευτ. - Παρ: 9:00 - 19:00
contact@regen.gr

Blog

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος, αλλά ένα σοβαρότατο πρόβλημα που δυσχεραίνει σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών που ταλανίζει.

 

Η ημικρανία δεν είναι ένας δυνατός πονοκέφαλος, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά μία σοβαρή νόσος που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της νόσου είναι το γεγονός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την ημικρανία στις κορυφαίες δέκα αιτίες μακροχρόνιας ανικανότητας για άνδρες και γυναίκες, καθώς προσβάλλει πάνω από 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ένα περίπου 40% των ανθρώπων αυτών δεν λαμβάνει σωστή διάγνωση και υποφέρει χωρίς να γνωρίζει το πρόβλημα.

 

Το πρόβλημα

Τα συμπτώματα της ημικρανίας συνήθως περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέτριας έως σοβαρής κεφαλαλγίας που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σφύζουσα, εστιάζει στη μία πλευρά του κεφαλιού και συσχετίζεται με ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις οσμές. Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν επίσης διαταραχές της όρασης, της αισθητικότητας και της ομιλίας. Η κύρια φάση διαρκεί συνήθως 4-72 ώρες, ενώ πριν από αυτή, ορισμένα άτομα εμφανίζουν προειδοποιητικές ενδείξεις, όπως κόπωση και διαταραχές του ύπνου, ώρες ή ακόμη και ημέρες πριν τα επεισόδια. Η ημικρανία συνήθως εμφανίζεται σε δύο κύριους τύπους: την ημικρανία χωρίς αύρα, όταν η κεφαλαλγία συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως και τους ήχους, και την ημικρανία με αύρα, που σχετίζεται με διαταραχές της όρασης, της αισθητικότητας και της ομιλίας. Επίσης, διακρίνεται στην χρόνια ημικρανία, που είναι η μορφή της διαταραχής που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανικανότητα, και η επεισοδιακή ημικρανία. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον 15 επεισόδια κεφαλαλγίας το μήνα, από τα οποία οκτώ ή περισσότερα έχουν χαρακτηριστικά της ημικρανίας, για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, και η δεύτερη χαρακτηρίζεται από έως 14 επεισόδια ημικρανίας κάθε μήνα.

 

Οι Λύσεις

Δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα, τώρα αρχίζουν και γίνονται σημαντικά πλέον βήματα με νέες θεραπείες που φαίνεται να έχουν καλά αποτελέσματα πρόληψης και θεραπείας των κρίσεων ημικρανίας. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου τα μισά από τα άτομα που πάσχουν από ημικρανία λαμβάνουν από μόνα τους αγωγή με μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, ενώ στην πλειονότητά τους οι άμεσα διαθέσιμες σήμερα θεραπείες έχουν ως στόχο την καταπράυνση των συμπτωμάτων, όταν αυτά έχουν ήδη πια εμφανιστεί. Οι προληπτικές θεραπείες μειώνουν ενδεχομένως τον αριθμό επεισοδίων ημικρανίας ανά μήνα, ωστόσο μόνο 10% περίπου των ατόμων που πάσχουν στρέφονται στις θεραπείες πρόληψης, καθώς αυτές παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και δεν είναι εύκολο να λαμβάνονται από τους ασθενείς. Τα νέα δεδομένα φέρνουν νέες ελπίδες πως κάποια μέρα το πρόβλημα της ημικρανίας θα μπορεί να λυθεί για όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτήν.