(+30) 211 1901900
Δευτ. - Παρ: 9:00 - 19:00
contact@regen.gr

Blog

Φθινοπωρινές Αλλεργίες

Φθινοπωρινές Αλλεργίες

Φθινοπωρινές Αλλεργίες

Το φθινόπωρο μπήκε για καλά και μαζί του φέρνει όλα εκείνα τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας, που είχαμε ξεχάσει το καλοκαίρι.

Συχνά ακούμε για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες και πως αυτές ταλαιπωρούν τους ανθρώπους, όμως σε ένα ποσοστό περίπου 80% οι αιτίες που προκαλούν την πυροδότηση των αλλεργιών την άνοιξη ισχύουν και το φθινόπωρο. Έτσι, μπορεί οι φθινοπωρινές αλλεργίες να μην είναι τόσο διάσημες, αλλά δυστυχώς είναι σχεδόν εξίσου διαδεδομένες. Υπολογίζεται πως το 60% των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στα ανοιξιάτικα άνθη, έχουν επίσης αλλεργία και στα αγριόχορτα, τα οποία το φθινόπωρο έχουν την τιμητική τους. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αλλεργία στη σκόνη της άνοιξης έχουν τα ίδια συμπτώματα και με την υγρασία και τη μούχλα του φθινοπώρου. Οι σπόροι της μούχλας βρίσκονται διάσπαρτοι σε υγρά σημεία ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, με τα πεσμένα φύλλα των δέντρων που μουσκεύονται από τις βροχές να είναι η πιο συνηθισμένη πηγή αλλεργιών.

 

Συμπτώματα και Λύσεις

Τα συμπτώματα είναι η καταρροή, το συνάχι, τα δάκρυα στα μάτια, η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας, το φτέρνισμα, οι φαγούρες, τα φλέματα, οι ρινίτιδες. Η λύση βρίσκεται στη σωστή διάγνωση, καθώς μόνο ένας ειδικός αλλεργιολόγος με όπλο του τα σύγχρονα τεστ και τις εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να βρει τι ακριβώς είναι αυτό που πυροδοτεί τα συμπτώματα και να προσφέρει τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να τα περιορίσει. Πάντα όμως πρέπει η χρήση των φαρμάκων να γίνεται με σύνεση και μέτρο και ευλαβικά υπό τις οδηγίες του γιατρού, καθώς η κατάχρησή τους μπορεί να δημιουργήσει ακόμη χειρότερα προβλήματα. Μόνο ο φυσιολογικός ορός μπορεί να εφαρμόζεται για μεγάλο διάστημα, καθώς όλα τα άλλα ρινικά σπρέι περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες (ή ακόμη χειρότερα κορτιζόνη) που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ελαφρά τη καρδία και να εφαρμόζονται για λίγες μόνο ημέρες. Καλό είναι να εντοπίσουμε τις πηγές των αλλεργιών μας και να τις αποφεύγουμε. Η καλή συντήρηση των κλιματιστικών, οι αφυγραντήρες και η σωστή υγιεινή στους χώρους που μένουμε και εργαζόμαστε είναι παράγοντες που βοηθούν σημαντικά στον περιορισμό των αλλεργικών κρίσεων και στην βελτίωση της έντασης των συμπτωμάτων τους.