(+30) 211 1901900
Δευτ. - Παρ: 9:00 - 19:00
contact@regen.gr

Blog

Οι αντιαισθητικές ευρυαγγείες γίνονται παρελθόν χάρη στη σύγχρονη αισθητική ιατρική.

Ευρυαγγείες

 

Οι αντιαισθητικές ευρυαγγείες γίνονται παρελθόν χάρη στη σύγχρονη αισθητική ιατρική.

 

Οι γνωστές ευρυαγγείες είναι διατεταμένες φλέβες κόκκινου ή μπλε χρώματος, οι οποίες εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή των ποδιών, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος και στο πρόσωπο απλώς σπανιότερα, και είναι ουσιαστικά σημεία στα οποία οι βαλβίδες των φλεβών έχουν υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει σε μεγαλύτερο όγκο και σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φυσιολογική. Αυτό οδηγεί στη διάταση των φλεβών, ενώ αρκετές φορές μπορεί να συνδυάζονται και με την παρουσία κιρσών στα πόδια. Η πάθηση αυτή, εκτός από το εμφανές αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί, αποτελεί και ένδειξη πιθανής διαταραχής στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό και πρέπει το πρόβλημα να ελέγχεται πριν αντιμετωπιστεί και ο ασθενής να παρακολουθείται συστηματικά. Συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα και ούτε έχουν την ίδια ένταση σε όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, όταν υπάρχουν, αφορούν συνήθως αίσθημα καύσου ή κνησμού, αίσθημα βάρους στα πόδια, οίδημα στους αστραγάλους ή και πόνο, τα οποία επιδεινώνονται προς το τέλος της ημέρας και το καλοκαίρι με τη υψηλότερες θερμοκρασίες. Μερικές φορές κάτω από το δέρμα είναι εμφανείς μεγαλύτερες φλέβες (δικτυωτές / reticular), οι οποίες καταλήγουν στις ευρυαγγείες και τις τροφοδοτούν με αίμα. Στα REGEN εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες και ασφαλείς τεχνικές για την εξάλειψη των ευρυαγγειών και την επίτευξη των υγιών και όμορφων άκρων.

 

 

Μέθοδοι Θεραπείας

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση και εξάλειψη των ευρυαγγειών είναι το laser και η σκληροθεραπεία, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος του προβλήματος. Συνήθως το laser εφαρμόζεται σε μικρότερες ευρυαγγείες και η σκληροθεραπεία σε μεγαλύτερες. Αρκετές φορές βέβαια οι δύο μέθοδοι εφαρμόζονται και σε συνδυασμό.

 

-Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία (μικροσκληροθεραπεία /microsclerotherapy) είναι μία πολύ διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών και αφορά στην έγχυση ειδικού φαρμάκου μέσα στους ανεπαρκείς φλεβικούς κλάδους, που προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη στο φλεβικό τοίχωμα (φάρμακο επηρεάζει τον εσωτερικό χιτώνα που καλύπτει τον αυλό της φλέβας και έτσι ο αυλός της κλείνει και αποβάλλεται φυσικά από τον οργανισμό) με αποτέλεσμα να προκαλείται θρόμβωση και τελικά οι ευρυαγγείες να απορροφώνται και να χάνονται. Η τεχνική αυτή είναι σχετικά ανώδυνη, πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς και χωρίς επιπλοκές, ενώ γίνεται με τη χρήση πολύ λεπτών βελονών. Μετά την εφαρμογή ο ασθενής θα πρέπει να φοράει ειδικές ελαστικές κάλτσες για 5-10 ημέρες, αλλά κατά τα άλλα γυρνά άμεσα στο καθημερινό του πρόγραμμα. Μετά τη συνεδρία της σκληροθεραπείας συνήθως παρατηρείται ερυθρότητα, εκχυμώσεις και ελαφρύ οίδημα κατά μήκος των φλεβών για κάποιες ώρες έως και κάποιες ημέρες. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται αμέσως μετά τη θεραπεία, ενώ στις επόμενες εβδομάδες, οι φλέβες θα απορροφηθούν και θα εξαφανιστούν. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 30-45 λεπτά και απαιτούνται κατά μέσο όρο 4-8 συνεδρίες με απόσταση 2-4 εβδομάδων μεταξύ τους. Η σκληροθεραπεία εφαρμόζεται τόσο για ευρυαγγείες όσο και για αρχικού σταδίου κιρσούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις κιρσών συνίσταται συνήθως η κιρσεκτομή που αποτελεί επεμβατική διαδικασία.

 

Laser

Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για τις πιο λεπτές και επιφανειακές ευρυαγγείες και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, όταν εφαρμόζεται σωστά. Η επιλογή της ενέργειας και της διάρκειας του παλμού του laser καθορίζεται από το γιατρό, ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και τη μορφολογία του αγγείου. Η θερμότητα που παράγεται από το μηχάνημα προκαλεί πήξη του αίματος μέσα στο αγγείο και το καταστρέφει, με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες αυτό να εξαφανίζεται και το αίμα να αποβάλλεται φυσικά. Η μέθοδος γίνεται με τη χρήση αναισθητικής κρέμας και ψυκτικού σπρέι και είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ είναι απαραίτητη εν συνεχεία η χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών για κάποιες μέρες μετά τη συνεδρία. Μετά τη θεραπεία συνήθως παρατηρείται ελαφρύ οίδημα και ελαφρά ερυθρότητα στην περιοχή που υποχωρεί λίγο μετά την εφαρμογή, ενώ η επιστροφή στην εργασία και  τις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Το πόσες συνεδρίες απαιτούνται είναι κάτι που καθορίζεται ανάλογα με τον βαθμό και την έκταση του προβλήματος, καθώς και με το αν θα γίνει συνδυασμός με σκληροθεραπεία ή όχι. Γενικά πάντως συνήθως χρειάζονται 3-4 συνεδρίες με απόσταση 3-4 εβδομάδες μεταξύ τους, ενώ η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.