(+30) 211 1901900
Δευτ. - Παρ: 9:00 - 19:00
contact@regen.gr
Title Image

Γενική Χειρουργική

Home  /  Τμήματα  /  Γενική Χειρουργική

Ένα πολυσύνθετο πρόβλημα χρειάζεται αντίστοιχα και μία ολοκληρωμένη λύση, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά και να μην αποτελέσει ξανά θέμα στο μέλλον. Η οριστική λύση του προβλήματος της κύστης κόκκυγος απαιτεί τη συνδρομή άνω της μίας ιατρικής ειδικότητας, για να είναι πλήρης και μόνιμη, και αυτό ακριβώς προσφέρει το Ιατρικό Κέντρο REGEN.

Αντιμετώπιση της Κύστης Κόκκυγα

Η πολυκλινική REGEN δημιουργήθηκε με γνώμονα την κάλυψη κάθε πιθανής ανάγκης του ασθενούς, ώστε να μπορεί κάτω από την ίδια στέγη και χωρίς ταλαιπωρία ο καθένας να βρει την ιατρική ειδικότητα που χρειάζεται, καθώς και το συνδυασμό ιατρικών ειδικοτήτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος που τον ταλανίζει. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη REGEN το υπερσύγχρονο Τμήμα Γενικής Χειρουργικής, επανδρωμένο από κορυφαίους Γενικούς Χειρουργούς που εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, με τη βοήθεια της πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας. Η Γενική Χειρουργική είναι η «μητέρα» όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων και αντιμετωπίζει τις παθήσεις των ζωτικών οργάνων της άνω και κάτω κοιλίας, του πεπτικού συστήματος, του ήπατος, της σπλήνας, του παγκρέατος, των επινεφριδίων, του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, του θώρακος, του μαστού της γενετήσιας και πρωκτικής περιοχής. Ο Γενικός Χειρουργός σήμερα έχει στα χέρια του πολλές και διαφορετικές τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων στις παραπάνω περιοχές, όπως η ρομποτική χειρουργική, η λαπαροσκοπική χειρουργική, η laser χειρουργική και φυσικά η κλασσική χειρουργική, γνωστή και ως ανοικτή χειρουργική.

Η Κύστη Κόκκυγος αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες και περισσότερο συχνά σε νεαρή σχετικά ηλικία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν παρουσιάζεται και σε γυναίκες, καθώς και σε άνδρες κάθε ηλικίας. Παλαιότερα η θεραπευτική προσέγγιση ήταν καθαρά επεμβατική, επίπονη και με δύσκολη αποθεραπεία, ενώ άφηνε σημάδια και είχε αρκετά μεγάλα ποσοστά υποτροπής.

Σήμερα στη REGEN προσεγγίζουμε αυτό το πρόβλημα ολιστικά με τη συμμετοχή τριών διαφορετικών ειδικών και τριών διαφορετικών σταδίων, για οριστική, εύκολη και χωρίς σημάδια λύση του προβλήματος της Κύστης Κόκκυγος. Συγκεκριμένα, η ιατρική ομάδα REGEN χωρίζει την αντιμετώπιση του προβλήματος σε τρία υπό- στάδια:

  • Αντιμετώπιση της Φλεγμονώδους Κύστης με Laser με τη συνδρομή του Γενικού Χειρουργού.
  • Πλαστικής τραύματος για πλήρη εξάλειψη κάθε ουλής και σημαδιού στην περιοχή με τη συνδρομή του Πλαστικού Χειρουργού.
  • Πρόληψη επανεμφάνισης της νόσου με τη βοήθεια της laser αποτρίχωσης, που θα απαλλάξει οριστικά την υπό θεραπεία περιοχή από την τριχοφυΐα.

Έτσι, εμπλέκοντας διαφορετικές προσεγγίσεις, η REGEN θεραπεύει το πρόβλημα αλλά και προλαμβάνει την επανεμφάνισή του, χαρίζοντας οριστική λύση, χωρίς ταλαιπωρία, πόνο, σημάδια και αγωνία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το Πρόβλημα

Το πρόβλημα αυτό αποτελεί ουσιαστικά μία φλεγμονή που εντοπίζεται κάτω από το δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα, γνωστή και ως «ουρά» του ανθρωπίνου σώματος. Εκεί λοιπόν ακριβώς στη βάση της μέσης μας και πάνω από την περιοχή των γλουτών κάποιες φορές σχηματίζεται μία κύστη και ορισμένες τρυπούλες (συρίγγια) στο δέρμα, που είναι ουσιαστικά οι πόροι που συνδέουν την κύστη με το δέρμα μας. Τόσο η ίδια αυτή η κύστη όσο και οι πόροι έχουν μέσα τρίχες και το πρόβλημα ξεκινά όταν όλοι η περιοχή εκεί φουσκώνει και πονάει. Το πρόβλημα λοιπόν της Κύστης Κόκκυγος αφορά μία φλεγμονή στην ουρά μας και σχετίζεται ως ένα βαθμό με την τριχοφυΐα της περιοχής. Όμως οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται δεν είναι ξεκάθαροι.

Αιτίες και Συμπτώματα

Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο γιατί κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν αυτήν τη φλεγμονή και κάποιοι άλλοι όχι. Πάντως γενικά είναι σαφές πως η συγκεκριμένη φλεγμονώδης πάθηση προτιμά τους άνδρες ηλικίες 15 – 45 ετών, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες και γυναίκες κάθε άλλης ηλικίας. Οι βασικοί παράγοντες που έχει παρατηρηθεί πως σχετίζονται με την εμφάνιση του προβλήματος είναι η πυκνή τριχοφυΐα στην περιοχή του κόκκυγα, η ελλιπής υγιεινή της περιοχής, καθώς και η συνεχής άσκηση πίεσης και η τριβή στους τριχικούς θύλακες της περιοχής, όπως από την οδήγηση ή την καθιστική δουλειά γραφείου, αλλά και η υγρασία από ιδρώτα και ο κακός αερισμός στο σημείο που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, όπως από στολές συγκεκριμένων αθλημάτων κλπ. Γενικά η ενδελεχής και διαρκής υγιεινή της περιοχής βοηθούν στο να αποφευχθεί το πρόβλημα, χωρίς αυτό βέβαια να είναι και απόλυτος κανόνας. Το θέμα είναι πως η εισχώρηση των τριχών στους πόρους και στην κύστη εμποδίζει την αυτόματη επούλωση της νόσου με αποτέλεσμα να δημιουργείται και να συντηρείται εκεί η φλεγμονή. Τα συμπτώματα δεν είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους που εμφανίζουν τη νόσο, αφού άλλοι παρουσιάζουν ξαφνικά ένα μεγάλο απόστημα στην περιοχή που συνοδεύεται από έντονο πόνο, οίδημα και υψηλό πυρετό, άλλοι υποφέρουν από πύον και αίμα που εκκρίνεται διαρκώς στο σημείο και τους προκαλεί δερματίτιδες και κνησμό, ενώ η πλειοψηφία παρουσιάζει ήπιο πόνο και ενόχληση γενικά στην περιοχή, ιδίως όταν έχουν περάσει πολύ ώρα οδηγώντας ή καθήμενοι σε καρέκλα. Το βασικό πρόβλημα είναι όταν παρουσιαστεί μόλυνση και απόστημα, το οποίο πονάει πολύ, πρήζεται και φέρνει πυρετό, οπότε και πρέπει αυτό το απόστημα να αντιμετωπιστεί άμεσα με επεμβατικό τρόπο.

Ολοκληρωμένη Θεραπεία

Παλαιότερα η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος ήταν μία δύσκολη διαδικασία, όχι τόσο ως επέμβαση αλλά κυρίως ως αποθεραπεία, αφού γινόταν αφαίρεση της κύστης μαζί με τους πόρους (συρίγγια) και μετά δεν γινόταν συρραφή του τραύματος, αλλά το άφηναν να επουλωθεί μόνο του. Η επούλωση χρειαζόταν περισσότερο από ένα μήνα και η διαδικασία ήταν επίπονη και δύσκολη, αφού χρειαζόταν συνέχεια αλλαγές στο τραύμα και ο ασθενής έμενε για καιρό στο σπίτι. Επίσης, με τη μέθοδο αυτή, το σημάδι που έμενε στην περιοχή ήταν εξαιρετικά εμφανές, ενώ τα ποσοστά υποτροπής δεν ήταν αμελητέα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και η αντιμετώπιση είναι σαφώς πιο εξελιγμένη με τη χρήση laser, ενώ οι ειδικοί μπορούν να προσφέρουν πλέον ολοκληρωμένα αποτελέσματα σε 3 επίπεδα, ώστε και να λυθεί το πρόβλημα και να μη μείνει σημάδι και να προληφθεί η επανεμφάνισή του.

Στο πρώτο επίπεδο μιλάμε για επεμβατική διαδικασία με laser από γενικό χειρουργό, κατά την οποία, σε αντίθεση με την παλαιότερη «ανοικτή» μέθοδο, δεν προχωρά σε αφαίρεση, αλλά σε θερμική καταστροφή της φλεγμονής. Η ενέργεια του laser εισχωρεί στο εσωτερικό της κύστης και την καταστρέφει εκ των έσω, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε αδρανή ιστό. Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα και είναι εξαιρετικά πιο απλή από ότι στο παρελθόν.

Στο δεύτερο επίπεδο αλλά στην ίδια διαδικασία η συνδρομή του πλαστικού χειρουργού εξασφαλίζει την απουσία οποιασδήποτε ουλής και σημαδιού από την όλη διαδικασία, ώστε η περιοχή να είναι και να φαίνεται υγιής.

Τέλος σε επόμενο στάδιο, και αφού επουλωθεί πλήρως η περιοχή, συνίστανται συνεδρίες οριστικής αποτρίχωσης με laser, ώστε να απομακρυνθεί πλέον για πάντα η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα από την περιοχή και να μην υπάρχει περίπτωση υποτροπής, λόγω της ανάπτυξης τριχών εντός της αδρανούς πλέον κύστης.